sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Ensimmäisen viikon kuulumisia

Heippa kaikki! Nyt on puoltoista viikkoa vierähtänyt siitä kun saavuttiin tänne Aussien maan kamaralle ja pakko sanoo et on ollut aivan uskomatonta! Jotenkin tuntuu et ollaan tosi helposti sopeuduttu tähän hieman epävarmaan ja epämääräseen hostellielämään. Kerättiin ympärille neljäntenä päivänä aivan uskomaton kaveriporukka, joiden kanssa tehtiin spontaaneita retkiä ja piknikkejä, kokattiin yhdessä kaikki ateriat ja oltiin kolme päivää periaatteessa yhdessä 24/7. Oli ihanaa! Niin ja selvennykseks: puhun menneessä aikamuodossa, koska lauantaina tän porukan "perustaja", mun ensimmäinen ystävä Australiassa, lähti jatkamaan matkaa :(. Tuntuu yllättävän kurjalta ottaen huomioon kuinka vähän aikaa ehittiin tuntea. Viime perjantaina oltiin vikaa kertaa yhdessä ulkona ja kaikki oli ajoittain melko haikeissa tunnelmissa.



Frozen Coke is the best invention ever!!
Sen lisäks että ollaan hengailtu näiden ihanien ihmisten kanssa, ollaan myös tehty kaikkea kivaa kaksistaan. Yks parhaista retkistä tähän mennessä oli päiväretki Adelaide Hillseille. Mentiin ensin bussilla suurin osa matkasta, ja sen sijaan et oltais uskottu reittiopasta ja vaihdettu bussia, päätettiin lähteä kävelemään kohti Waterfall Gullya, pientä vesiputousta, josta tiedettiin olevan vielä jonkinlainen kävelymatka määränpäähän Mount Loftylle. Oltiin kävelty ehkä vartti, kun ventovieras nainen ajoi autolla meidän viereen ja kysyi mihin ollaan matkalla. Saatiin kuulla, että Waterfall Gullylle, josta varsinainen kävelyreitti vasta alkaa, on kävellen matkaa suunnilleen tunnin verran. Oltiin varmaan tosi järkyttyneen näkösiä, koska tää nainen sitten tarjoutui viemään meidät autolla reitin alkuun. Täällä ihmiset on tottumattomalle suomalaiselle hämmästyttävän ystävällisiä ja avuliaita. Ei oo nimittäin Suomessa hirveesti tapana kyyditä ventovieraita puhtain aikein.



Päästiin vihdoin reitin alkuun ja lähdettiin kapuamaan neljän kilometrin puskareittiä Mount Loftylle. Ei kuulosta kovin kummoselta, mutta uskokaa huviksenne; 30 asteen kuumuudessa pelkkää ylämäkeä reppu selässä tarpoen tää matka tuntui vähintään 20 kilometriltä. Kaiken kaikkiaan oli kyllä hyvää liikuntaa ja maisemat oli uskomattoman kauniita sekä matkan varrella että huipulla. Oltais haluttu käydä myös Clelandin eläinpuistossa (huom: eri asia kuin eläintarha, jossa eläimet on pikku häikeissä), joka oli lähettyvillä, mutta portilla kävi ilmi, ettei oltais ehditty olla siellä juuri ollenkaan ennen sulkemista. Päätettiin palata sinne uudestaan myöhemmin, mahdollisesti pyörillä, joita voi täällä vuokrata ilmaseks. Reissun kruunasi meidän eka nähty villikenguru ikinä! Oli ihan mahtavaa miten lähelle sitä pääsi ilman että se lähti karkuun. Tai ehkä se ei ollutkaan villi, vaan karannut sieltä eläinpuistosta xD...



Sunnuntaina oli ohjelmassa viinitilakierros. Aika siistiä päästä vähän näkemään sitä, mistä Adelaide on eniten tunnettu ja maistelemaan ihania viinejä. Meijän oli sitä paitsi ihan pakko tehdä välillä jotain muuta kun olla rannalla tai puistossa ja kärventyä auringossa. Ollaan molemmat enemmän tai vähemmän palaneita, vaikka käytetään +50 aurinkorasvaa, hengataan varjossa aina kun mahdollista ja mä pidin koko viime biitsipäivän ajan huivia mun harteilla ja selässä. Ilmeisesti täällä aurinko vaan tunkeutuu kaiken läpi ja ainoa keino välttää palamista, on vältellä puistoja ja rantoja. Melko masentavaa xD. Joka tapauksessa viinitilakierros oli ihana! Käytiin kolmessa pienessä paikassa maistelemassa ja syömässä ja pysähdyttiin paluumatkalla Jacob's Creekin pihalla ja parin muun viinitilan pihalla. Ois ollut kiva nähdä vähän enemmän ''behind the scenes'' meininkiä, mut eiköhän tässä tuu vielä tilaisuuksia.

Loppuun vielä vähän aiheesta poiketen päätin tuoda julkisuuteen mun ensimmäisen viikon huomioita Australista:

1. Ihmiset on todella sosiaalisia ja ulospäinsuuntautuneita. Sen lisäks että saatiin kyyti ventovieraalta, ollaan koettu paljon tilanteita, missä ihmiset alkaa vaan jutustella niitä näitä kaupoissa ja kahviloissa. Kerran ruokaostoksilla eräs nainen alkoi kysellä mistä ollaan kotoisin ja kertoa itsestään ja hetken päästä seuraan liittyi mies, joka rupesi laukomaan vitsejä siinä keskellä vihannesosastoa.

2. Australialaiset tuottaa KAIKEN (mitä kaupasta löytyy) itse. Kaikki vihanneksista suklaaseen on "proudly produced in Australia", niinkuin paketeissa useimmiten lukee. Jani osti kerran omenoita, jotka oli kasvatettu Adelaide Hillseillä, muutaman kymmenen kilsan päässä meidän majotuksesta. Tää on sitä oikeeta lähiruokaa.

3. Australialaiset todella nauttii vapaa-ajastaan. Adelaidessa monet pikaruokaravintolatkin on kiinni sekä lauantaisin että sunnuntaisin ja ruokakaupat sulkevat lauantainakin ovensa ihan viimeistään 19.00 (sunnuntaisin klo 17.00). Sen sijaan ravintolat on tupaten täynnä iltamyöhään. Tätä väitettä tukee myös se, että täällä on uskomattoman innovatiivisia vapaa-ajanviettotapoja. Löytyy porukalla liikutettavia polkupyöräbaareja (joista video alla), grillidonitsiveneitä, jotka on siis pyöreitä kumiveneitä, joissa ihmiset lipuu pitkin jokea ja grillaa, sekä ihan yleisiä grillejä kaikille käytettäväksi joka kulmalla.


Näitä huomioita tulee varmasti vielä sadoittain lisää mitä kauemmin täällä ehtii olla :D. 

Cheers,
Jenna

Ps. Seuraavaan postaukseen voi hetkonen vierähtää, koska torstaina lähdetään viikon roadtripille outbackiin, missä ei varmuudella netti toimi. Heti sen perään on vuorossa roadtrip kohti Melbournea. Saattaa siis olla, että ens kerralla kirjottelen teille Melbournesta! Ja saattaa myös olla, että vaihdan blogin kielen englanniksi. Mutta siitä lisää myöhemmin.

On top of the world!

8 kommenttia:

  1. Hei ihanaa, kun ehdit tass postailla! Tosi kivoja noi videot. Kaikki kuulostaa niin siistiltä siellä ja oon niin iloinen teidän puolesta <3 Haleja ja on jo ikävä! Täällä mä vaan unelmoin, että vuoden päästä tuun sinne hehheh: http://www.lily.fi/blogit/une-petite-life/unelmoi-isommin-dare-dream-bigger <3: Niina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiiä miten vasta nyt vastaan näihin kommentteihin! Mut siis ihanaa kun kommentoit mun postauksiin ja luet näitä innolla! :)<3 ps. Oli ihan kullanarvoinen vinkki se, että pitää postaa kuvat alkuperäisessä koossa! Mun mielestä seuraavassa postauksessa laatu parani huomattavasti kun noudatin tätä!

      Poista
  2. Kuulostaa mahtavalta reissulta. Ja mä äänestän että lisää videoo, vaikka niiden kanssa joutuu tappelemaankin! No pain no gain! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun ääni on otettu huomioon ja koitan jaksaa postata videoita jatkossakin! :D

      Poista
  3. Ihanaa Australian aikaa! Tuttuja maisemia ja noita huomioita oli kiva lukea, kun itse on samoihin asioihin niin tottunut, ettei niitä tule niin ajatelleeksi. Lähiruokavalikoima on kyllä täällä aika mainio. :) Laittelehan taas vaan viestiä jos kaipaatte mitään vinkkejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, mä laittelen! :) tänään mennään testaamaan jotain niistä aasialaisista ruokapaikoista. Ja joo, monet asiat mitkä varmaan on sulle jo itsestään selvyyksiä, onkin mulle ihan uusia juttuja :D!

      Poista
  4. Mielenkiintoinen blogi sulla! Teittekö omatoimisen kierroksen viinitiloille vai oliko tää joku järjestetty retki? Ollaan kaverin kanssa suuntaamassa South Australiaan about vuoden päästä ja viinitilakierroa on ehdottomasti bucket listillä! Meillä siis on Aussimatka vielä valmisteluvaiheessa, mutta jos kiinnostaa niin kuulumisia voi lueskella täältä: lottaloikkiitaas.blogspot.com :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Ja kiitos kommentista! :) me tehtiin yksi järjestetty viinitilakierros, jota meidän hostellilta suositeltiin (sieltä saatiin myös vähän alennusta), mutta sen jälkeen tehtiin toisessa paikassa ihan omatoiminenkin. Niitä on helppo tehdä itekseen, kun melkein kaikkialle pääsee maistamaan ilman ajanvarausta ja maksua. Vaan ns. isommat viinitilat pyytävät maistelumaksun. Ja käyn ehdottomasti kurkkaamassa sun blogin! :)

      Poista